Burun yüzün tam orta noktasında yer alan, kişinin yüz ifadesini etkileyen, hem fonksiyonel hem de estetik bir organdır. Rinoplasti ameliyatıyla burun şeklinin değiştirilerek yüz görüntüsünün daha güzel hale getirilmesi hedeflenir.

Estetik burun ameliyatı ile burnun boyutu küçültülebilir, burun ucunun şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir, genişletilebilir, üst dudakla burun arasındaki açı değiştirilebilir. Bu ameliyat doğumsal bozuklukların, burun yaralanmalarının ve bazı solunumsal problemlerin düzeltilmesine de yardımcı olabilir. Buruna yapılan cerrahi müdahaleler nefes almaya yönelik fonksiyonel amaçlı, burun şeklini değiştirmeye yönelik estetik amaçlı veya her iki amaca yönelik septorinoplasti ameliyatlarını kapsamaktadır.

Burun estetik ameliyatlarında hedef, burun ve çevre dokuları şekillendirerek, kişinin yüzüne uygun ve orantılı hâle getirmektir. Her hastanın burnu kendine özeldir dolayısıyla yapılacak olan işlemler de birbirinden farklılık gösterebilir.

Ameliyat Hakkında Bilgilendirme

Rinoplasti ameliyatı 18 yaşından itibaren yapılan bir ameliyattır. 18 yaşına kadar yüz ve burun kemiklerinin büyümesi devam ettiği için öncesinde estetik burun ameliyatları yapılmamaktadır.

Burun estetiği ameliyatı açık veya kapalı teknikle yapılabilmektedir, hastada hangi tekniğin kullanılacağına muayene sonrasında karar verilmektedir. Ortalama ameliyat süresi 2-5 saat arasında değişmektedir. Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanmaktadır.

Ameliyattan önce hastanın beklentileri hekim tarafından çok iyi analiz edilmektedir. İstenilen burun şekline göre görsel simülasyonlar hazırlanıp hasta ile birlikte planlama yapılmaktadır. Hazırlanan görsel simülasyonlar ameliyat sonucuyla ilgili garanti içermemekle birlikte amaçlanan hasta hekim iletişiminin daha açık ve net bir hale getirilmesidir.

Ameliyat Öncesi

Hastalar kendi burunlarında gördükleri problemleri, rahatsız oldukları noktaları ve yapılmasını istedikleri işlemleri hekimleriyle mutlaka konuşmalıdır. Ameliyat öncesinde hasta hekim görüşmesi yapılarak istenen burun şeklinin uygulanabilirliği, burun fonksiyonlarına etkisi, görsel olarak hasta yüzüne uyumu hekim tarafından ayrıntılı değerlendirilmektedir. Uygulanacak ameliyat tekniği hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Rinoplasti öncesi farklı açılardan hasta yüzünün fotoğrafları çekilerek burnun dış kısmındaki patolojiler ortaya konmaktadır. Hastanın çekilen fotoğrafları üzerinde dijital görüntüleme teknikleri uygulanarak ameliyatın olası farklı sonuçlarına yönelik görsel bilgilendirme yapılmaktadır. Bu da burun profilinin, burun ucunun ve burun deliklerinin şekli hakkında hastanın karar vermesini kolaylaştırmaktadır, aynı zamanda beklentilerin daha gerçekçi olmasını sağlamakta, doktorun hastayı daha iyi anlamasına yardımcı olmaktadır.

Ameliyat Sırasında Kullanılan Teknikler

  • Tipplasti (Burun Ucu Cerrahisi)

Burun ucu cerrahisi klasik rinoplasti ameliyatına göre daha sınırlı bir işlemdir. sadece burun ucu kıkırdaklarına müdahale edilerek burun ucunun şekli değiştirilebilir, küçültme ve daraltma işlemleri yapılabilir. Bu teknikte burun kemiklerine burun sırtı kıkırdaklarına herhangi bir müdahale yapılmaz. Bu nedenden ötürü ameliyat sonrasında gözaltlarında şişlik ve morluk oluşmaz ve iyileşme dönemi çok kısa sürmektedir.

  • Açık Teknik Rinoplasti

Açık teknikte burnun hem iç kısmına hem de dış kısmına kesiler uygulanır. Burun cildi geriye doğru kaldırılarak ameliyat yapılır, bu teknikte hekimin görüş alanı daha iyidir. Burundaki patolojileri düzeltmek açık teknikte daha kolay olmaktadır. Ameliyat sonrası şişlikler göreceli olarak kapalı tekniğe göre daha fazla olur ve iyileşme süreci daha yavaştır. Açık teknik ameliyatlarda burun uç kısmında yapılan kesi uygun teknik ve materyallerle kapatıldığında yaklaşık 1 buçuk ila 2 ay içinde genellikle fark edilmeyecek şekilde tamamen iyileşmektedir.

  • Kapalı Teknik Rinoplasti

Kapalı teknik ameliyatta sadece burun iç kısmına kesiler yapılır. Dışardan gözüken herhangi bir kesi izi olmaz. Burun içinden burun sırtına ulaşılarak gerekli düzeltme işlemleri yapılır. Kapalı teknik ameliyatların iyileşme süreleri daha hızlı olmaktadır. Bu teknik seçilmiş hastalarda uygulanmaktadır.

  • Piezo Ultrasonik Rinoplasti

Piezo tekniği rinoplasti ameliyatında kemiklere yönelik işlemler sırasında kullanılır. Klasik ameliyatlarda burun kemiklerinde kontrollü kırıklar oluşturularak ameliyat tamamlanırken, piezo rinoplasti tekniğinde burun kemiklerine düzgün hatta kesiler uygulanarak şekil verilir. Bu teknikte yumuşak doku hasarı oluşmaz ve ameliyat sonrasında şişlikler ve morluklar minimum derecede oluşur.

  • Dorsum (Burun Sırtı) Koruyucu Rinoplasti (Push Down – Let Down Rinoplasti)

Dorsum koruyucu cerrahi son yıllarda geliştirilen bir ameliyat tekniği olup sınırlı sayıda hastada, seçilmiş vakalarda uygulanabilmektedir. Bu teknikte hastanın orijinal burun sırtına müdahale edilmeden burna şekil verilir. Dolayısıyla bu tekniğin kullanılabilmesi için hastanın burun sırtının son derece düzgün olması gerekmektedir.

Rinoplasti Sonrasında Dikkat Edilecekler

Erken Dönem

Ameliyat sonrasında;

  • Hastanede yatış süresi 1 gündür.
  • Genellikle hafif ya da orta şiddette ağrı olur ve bu ağrılar verilen ağrı kesicilerle geçer.
  • İlk günlerde yüksek yastıkta yatılması önerilir ve ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerekmektedir.
  • Alçı veya nazal splintler (tamponlar) alındıktan sonra burnun ödemli görünmesi normaldir. Bu ödemli görünüm zamanla kaybolacak ve burun kesin şeklini ortalama 3-6.ay arasında alacaktır.
  • Burun temizliği ve bakımı için verilen sprey, krem ve diğer ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
  • Göz etrafında morluk ve şişlikler oluşabilmektedir. Bunlar ilerleyen günler içinde (ortalama 10.günde) kendiliğinden azalıp kaybolacaktır.
  • Yeniden şekillendirilen burun kemiklerini sabit tutmak için konulan alçı veya nazal splintler (tamponlar) 1 hafta sonra çıkarılır.
  • Ameliyat tekniğine bağlı olarak çoğu zaman burun uç kısmına konulan dikişler genellikle 5 -7 gün sonra alınır.
  • Burun tamponu çıkarılana kadar hapşırma ve kaşıntı olabilir. Bu şikayetler tamponların alınmasıyla geçer. Hapşırma çok rahatsız ederse hapşırma giderici ilaç uygulanabilir. Burun içindeki tampon ameliyatın 1.haftasında çıkarılır.
  • Ameliyat sonrası bol sıvı gıda tüketilmesinde yarar vardır.
  • Taburcu olduktan sonra istendiği zaman banyo ve duş alınabilir ancak ılık su tercih edilmeli, sıcak su kullanılmamalıdır, banyo kısa tutulmalıdır. Ameliyat sonrasında burna konulan alçı ya da splintlerin (tamponların) düşmemesi için burnun suyla temas etmemesi gerekir. Aynı sebeple buharlı ortamdan kaçınılmalıdır ve banyo sırasında dikkatli olunmalıdır.

Geç Dönem

Ameliyat sonrasında;

  • İlk haftalarda çok sert burun temizliği yapılmasından kaçınılmalıdır.
  • Tütün ve alkol ürünleri tüketilmemelidir. İlk 6 ay sigara kesinlikle içilmemelidir, aksi takdirde burun nihai haline ulaşamayacaktır. İlk 3 ay boyunca da iyileşmenin olumsuz etkilenmemesi için alkol tüketilmemelidir.
  • Sosyal hayata, çalışma hayatına ya da okula dönme süreci hastanın kendini iyi hissetmesi ile ilgilidir. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak genellikle bir hafta istirahat önerilmektedir.
  • İlk 1 ay havuza ve denize girilmesi enfeksiyon açısından risk teşkil eder.
  • En az üç ay süresince gözlük kullanılmamalı ve sonrasında mümkünse hafif ve ince çerçeveli gözlük kullanılmalıdır.
  • Burun cildi hassas hale geldiği için 3 ay yakıcı güneş ışığından korunmak gerekir. Cildin doğrudan güneşle teması göz altındaki morlukları kalıcı hale getirebilir.
  • Burun cildinin altındaki iskelet yapıya tam olarak oturması ince ciltlerde 3 ayı, kalın ciltlerde ise ortalama 6 ayı bulmaktadır.
  • 6 ay savunma ve dövüş sporları ile temas gerektiren ağır sporlar yapılması önerilmez.
  • Ameliyat sonrasında size Nostril Retainer isimli burun delik eşitleyici aparat önerilebilir. Nostril Retainer ilk 14 gün sürekli kullanılır, 14.günden sonra da ilk 6 ay sadece geceleri kullanılır.
  • İlk 6 ay telefonunuzun ön kamerasından fotoğraf çekip burnunuzu değerlendirmeniz sizi yanıltabilir, daha doğru bir değerlendirme için arka kamerayı kullanarak fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Ameliyat sonrasında burnunuzu ayna karşısında sürekli incelemeniz önerilmez.

Detaylı Bilgi İçin Youtube Üzerinden Videomuzu İzleyebilirsiniz.